Interviu cu…mine!
Intr: Creionează pentru cititori imaginea psihologului Horia Ungurean
R: Nu îmi place să vorbesc despre mine însă îmi aduc aminte de un exercițiu de la o sesiune de dezvoltare personală, când colegul meu din cadrul activității de cunoaștere, a spus la final ca:”Despre Horia am aflat mai mult ceea ce face, decât ceea ce este”. Este adevărat că îmi place să vorbesc mai mult despre ceea ce fac decât despre ce sunt.
Atunci cand aud ca esti psiholog multi oameni își formează o primă parere prin prisma cunostintelor si experientelor personale. De multe ori am avut impresia ca parerea interlocutorului despre mine seamana mai mult cu descrierea unui robot decat a unui om. Faptul ca esti psiholog este atestat de o pregatire educationala si nu de o pregatire de supravituire in care esti antrenat sa iti reprimi sentimentele si emotiile sau sa citesti mintile oamenilor.
Am terminat Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei in cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj- Napoca, iar experienta studierii acolo mi-a redefinit modul de gandire ca om. Am invatat ca cercetarea este baza oricarui demers care duce la dezvoltare a gandirii, relatiilor si a vietii.
Pregatirea mea a continuat cu Masterul in Medierea si rezolvarea conflictelor din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi urmând, in acelasi timp, cursurile Institutului de Familie si Cuplu, tot din Iasi, unde mi-am finalizat specializarea in Psihoterapie si Consiliere Sistemica de Familei si Cuplupe parcursul a șase ani.
Finalizarea specializarii mi-a oferit posibilitatea de a obtine certificatul de libera practica in Psihoterapie Sistemica de Familie si Cuplu si Consiliere sistemica de familie si cuplu oferit de către Colegiul Psihologilor din Romania. Totodata am deschis Cabinetul de Psihologie Horia Ungurean” care s-a transformat mai apoi în “Elida si Horia Ungurean Societate Civila Profesionala de Psihologie”.
Intr: Defineste psihologia prin prisma vietii tale
R: De tanar am lucrat cu copiii si cu tinerii, atat din familii cat si abandonati. Mi-am dat seama ca numai prin dragoste poti sa ajuti un om sa faca o schimbare in viata lui sau sa invete. Iubesc oamenii si aceasta este ca o deviza pentru mine si meseria mea. Cred ca daca nu iubesti oamenii nu poti sa practici aceasta meserie. Psihologia este definita ca stiinta iar din experienta mea cred ca este mai mult de atat!
Intr: Cu ce teorii din psihologie rezonezi cel mai bine?
R: Specializarea pe care am urmat-o a lasat urme adanci in fiinta mea si pot sa declar ca teoria sistemelor care are aplicabilitate si in psihologie este teoria cu care rezonez cel mai bine si care, pentru mine, este fundamentala.
Intr: Care consideri a fi cele mai interesante provocari in meseria de psiholog?
R: In meseria de psiholog intalnesti oameni care sunt unici. Fiecare client care intra pe usa cabinetului are povestea lui, problema lui, secretul lui. Exista anumite linii generale prin prisma carora poti sa incepi explorarea unui sistem familial insa in final amanuntele personale dau farmec cazului si situatiei din cabinet.
A insoti o persoana in demersul de rezolvare a unei dileme, probleme este, cred, cea mai mare provocare.
Intr: Care sunt principiile dupa care iti ghidezi activitatea de psiholog?
R: In primul rand lucrez cu materialul clientului, ceea ce inseamna ca eu accept neconditionat persoana din fata mea si ma asigur ca sunt inteles in aceasta privinta.
Un alt principiu este sa respect decizia clientului. Exista persoane care intra in cabinet si care, dupa 2, 3 sedinte, se retrag sub diverse pretexte. Chiar daca in timpul sedinteleor s-au facut progrese, eu respect decizia clientului de a se retrage sau de a nu vorbi despre anumite aspecte din viata lui. (http://freakyvegasbonus.com)
Un alt principiu după care mă ghidez este confidentialitatea. Tin foarte mult la acest aspect pentru ca este unul de bun simt care respecta integritatea fiintei umane.
Horia Ungurean este psiholog cu drept de libera practica in specializarile Consiliere si Psihoterapie sistemica de familie si cuplu.